dimecres, 12 de desembre del 2012

Any Pere Calders

Aquest 2012 es compleixen 100 anys del naixement de Pere Calders (1912-1994), un dels narradors més originals de la literatura catalana. Encara que ja s'havia donat a conèixer com a escriptor abans de 1939, la Guerra Civil el fa exiliar-se a Mèxic i la seva fama no es consolida fins que torna a Catalunya 23 anys després, el 1962.
Entre els múltiples títols publicats destaca el recull de contes titulat Cròniques de la veritat oculta (1955) no només per l'humor, ironia i fantasia que el caracteritzen, sinó també per una intensitat, profunditat, ambigüetat i imaginació desbordant en tota l'obra de Calders que el converteixen en un dels "grans" de la literatura catalana del segle XX. Amb Cròniques de la veritat oculta va guanyar el Premi Víctor Català el 1954, i el 1978 el grup Dagoll Dagom va estrenar Antaviana, una obra de teatre basada en textos de Calders, l'èxit de la qual el van donar a conèixer definitivament i va fer que es reeditessin molts dels seus llibres i es traduís la seva obra a quinze llengües diferents.
En homenatge a un contista català tan excepcional, els biblionautes del nostre institut han confeccionat un mural amb un títol molt treballat i una petita biografia de Pere Calders que cita tots els títols i homenatges que va rebre al llarg de la seva vida. A més, hem penjat al mural la portada de tots els títols de Calders que tenim a la nostra biblioteca i dues fotos seves que ens el facin familiar. En conjunt, un bonic treball que pretén donar a conèixer aquest autor a tota la comunitat educativa del Ramon de la Torre.
No se sol dir que una imatge val més que mil paraules? Doncs aquí la teniu: